Minstens twee plaatsen hebben Hansken als icoon omarmd; Trzebiatów in Polen en Rijswijk in Zuid-Holland. In de Poolse stad wordt Hansken als mascotte jaarlijks door de straten meegevoerd in een optocht. Hansken is daar bekend vanwege een muurschildering die nog dateert uit 1639, het jaar dat Hansken de stad aandeed.
In Rijswijk hebben ondernemers Hansken herontdekt. De Rijswijkse kunstenares Elisabeth Rijkels van Piet Design maakte zich er sterk voor de introductie van Hansken als handelsmerk.
Zij ontwierp niet alleen een koelkastmagneet, hanger, knuffel, manchetknoop, blikje en boodschappentas, maar ook de Hanskenbank. Deze zitbank werd in juni 2021 in het winkelcentrum van Oud Rijswijk in gebruik genomen. Ook is een prachtige animatie over het Verhaal van Hansken te zien op Youtube.
Maakte Rijswijk een verstandige keuze? Hansken was in Rijswijk van eind 1633 tot in 1636 bij stadhouder Frederik Hendrik. Wie haar wilde zien, moest toen geld doneren voor de armenzorg. De opbrengsten waren aanzienlijk. Dit verhaal heeft echter ook een vergeten schaduwkant. Abraham Dircksz van Leeuwen, de predikant van Rijswijk, had honderden guldens uit die opbrengst achterover gedrukt. Hij moest als straf op zijn eigen kansel schuld bekennen. Niet iets om in Oud Rijswijk aan herinnerd te worden, al treft Hansken vanzelfsprekend geen enkele blaam.